Sidevisninger i alt

torsdag den 31. maj 2012

Bonderosen er sprunget ud!

Den røde røde bonderose er nu sprunget helt ud – eller rettere sagt der er 2 styk i fuld flor. Jeg nænner ikke at plukke dem. Men nydes skal de, så jeg må gå mange ture ud forbi dem.
Maj 2012-6 148
Pæonerne lader vente på sig lidt endnu.
I går var jeg på havevandring i to haver. Sammen med en nabo tog jeg af sted. Vi var vel en 30-35 personer, overvejende personer som har dagen til deres rådighed (læs pensionister), men jeg synes ikke det gør så meget, selvom det også ville være hyggeligt med nogle flere yngre. Haverne der blev vist frem er mere eller mindre samlehaver. Altså mange ting på et lille sted. Mange fine planter, men nogen gange også lidt for meget. Jeg kunne godt savne at se nogle “almindelige haver” – nogle haver med idé, tema eller hvor de er i gang med et (større) projekt. Alt behøver ikke at være så færdigt. En have er jo et sted i bevægelse, i konstant forandring – små og store forandringer.
Selv om haverne ikke falder i ens smag når man er på havevandring, vil man altid kunne finde en eller flere planter som man ikke har set før. Eller en plante som er klippet på en speciel måde, sat sammen med en anden på en måde man ikke selv ville have tænkt på. Altså får man med andre ord stor inspiration og lyst til at gå i gang med det samme man kommer hjem.
Maj 2012-4 059
Sådan så føromtalte bonderoser ud for ca. 1 uge siden. Hvorfor mon der altid er myrer på knopperne?

Plantemarked i Geografisk Have i Kolding!
På tirsdag tager min søster og jeg til plantemarked i Geografisk Have i Kolding. Det er vist femte år vi skal derop og det er forlængst blevet en tradition. Vi vil gerne have flere med, men vi kan ikke tilbyde at de kan køre med os, for der er simpelhen ikke plads til dem på vejen hjem, for slet ikke at tale om deres eventuelle indkøb! Første gang vi tog derop, måtte vi holde langt nede i byen. Vi stod i kø i lang tid og da vi endelig kom ind forstod vi, at vi var havnet i slaraffenland. Straks gik vi i gang med at købe planter til højre og venstre. Vore arme blev lange, meget lange. Vi blev nød til at få nogle planter plantet i bilen. Jeg løb ned og hentede bilen, mens søster stod vagt på en ledig plads. Da vi kørte hjem var bilen fyldt og vi grinede hele vejen hjem. Forsøgte at skjule for vores stakkels mænd, hvor meget vi havde købt, sådan lidt i stil med når de spørger om man har fået en ny kjole: ‘Nej nej, den er gammel og den var på tilbud til næsten ingen penge!’ Men nu er de vant til at vi går lidt agurk på Grundlovsdagen.
Året efter havde vi en lille vogn med, så armene ikke blev så lange. En mini sammenklappelig sækkevogn og med en klapkasse bundet fast med elastikremme. Skidesmart Egon. Flere spurgte hvor vi havde købt dem, de der spurgte havde arme ned til knæerne.
Nu er der en plantebørnehave, hvor man for en tier (tror jeg) kan have planterne stående, og så hente dem når man skal hjem. Det er da en god service.
Maj 2012-6 030
Et billede fra mit soveværelsesvindue her i weekenden. Alle strå havde en vanddråbe hængende i toppen - det kan mit kamera desværre ikke fange, men stemningen er fin alligevel. At vågne op ved et vindue mod øst, hvor solen strømmer ind. Dét er dejligt.

tirsdag den 29. maj 2012

Kom maj du søde milde

Maj 2012-6 015
Maj - min absolut yndlingsmåned lakker mod enden - og det er næsten uoverskueligt at der er et helt år til gensynet. Jeg elsker tiden hvor alting gror og der er så meget at glæde sig til. Her i pinsen har jeg næsten ikke været i haven. I stedet har jeg været selskabelig i stor stil. Haft gæster, været ude at spise og til familie-tam-tam og alt har været megahyggeligt, men måske et smule stresset - og oven i købet holdt min datter fest herhjemme for 24 piger i søndags. Jeg har i hvert fald ikke sovet ordentligt i flere nætter. Måske derfor fik jeg et migræneanfald og måtte køre hjem fra arbejde i morges. Jeg har sovet hele dagen, men først her til aften da jeg fik en pille, har jeg fået det OK. Nå, men lidt billeder skal der til!
Maj 2012-6 047
Maj 2012-6 138

Maj 2012-6 140
Maj 2012-6 115
Maj 2012-6 123
Kan du gætte hvad dette er for en blomst?

fredag den 25. maj 2012

Jordbær i blomst

Der er ikke noget bedre end det første jordbær fra drivhuset. Det høstes og deles i fem: en del til hver i husstanden. Jordbærret er varmt, sødt og smager bare SÅ meget af sommer og sol. Det er en smag man kan tage frem på en grå hverdag og næsten smage hvis man mærker efter.
IMG_7377
Jeg havde et jordbærbed for  8-10 år siden, men da dræbersneglene kom frem, droppede jeg dem omgående. Der er ikke noget så ulækkert som dræbersnegle i jordbær. Der dukkede dog et par jordbærplanter op i drivhuset, da vi flyttede det derhen hvor det står nu - sammen med et par asparges. Begge dele har fået lov at blive. Hvis vi skal bruge mange jordbær, så er der en plukselv mark ½ km borte, så det er heller ikke fordi behovet for jordbær i haven er så stort, men de første jordbær bliver værdsat at de er af egen avl. Og se bare, der er nogen på vej.
Vi glæder os i denne tid - til et festmåltid af røde bær.
IMG_7375  IMG_7373  IMG_7380 IMG_7374
PS: Hvis man har nok af dem, er jordbærblomster og grønne bær flotte i buketter!

onsdag den 23. maj 2012

En sti i sten

Første del af stien - der skal gro trædebregner mellem stenene, men de er lidt træge i det i år.



















Mit staudebed er lidt kompakt og noget er svært at komme til. Ud mod marken er en fjeldribs hæk og den havde bredt sig noget ud over alle breder. Sidste år klippede jeg den lige rigeligt ind, så den ikke var alt for pæn. Men i år er den fin igen. Men det gav lige en meter inde ved hækken og her er jeg ved at lave en sti. Ikke noget særligt professionelt, bare flade sten gravet ned i jorden. Det er meningen at den skal gå fra græsplænen og ind bag i staudebedet og langs hækken og ud på modsatte side. Det forstår I nok ikke?
Jeg har lige sat 5-6 sten mere, men der mangler sten til 2-3 meter endnu. Måske skal der også nogle udløbere ind i bedet med tiden. Engang imellem skal stenene forhøjes lidt eller gror der mos på dem og de er helt tildækkede af jord. Så går jeg rundt og hakker stenene og vander dem bagefter.... Jeg sagde til min mand at jeg vandede dem så de kunne blive større. Han klager nemlig over at jeg altid vil have de store sten med hjem...

Som du ser, er jeg ikke helt nået til vejs ende. Vi skal have fat i nogle flere sten og så skal jeg have flyttet de nogle planter, så man kan få ud på plænen igen. Så skal jeg bare have plantet lidt der gror lidt tættere på stenene.
              


tirsdag den 22. maj 2012

Uundværlige Akejer

































- akelejer er uundværlige
- akelejer kan være besværlige
- akelejer er elsket af alle planteelskere

Da jeg var nyklækket haveejer, samlede jeg på akelejer og fik planter og frø fra tantre, mostre og naboer mv. Jeg havde en hel køkkehavekasse fuld.
Men med tiden blev de besværlige. Der groede alt for meget ukrudt i dem og det var svært at holde rent - og så blev de næsten alle efterhånden blå. Og det var den der lidt beskidte blålilla farve som ikke er så interessant.
På et tidspunkt kunne jeg godt bruge kassen til alm. køkkenhave og sløjfede bedet. Men har man én gang haft akelejer har man altid akelejer.
De smider frø overalt, men ser man dem tidligt, er de heldigvis lette at fjerne. Når de har fået lov at vokse sig store, skal der en spade til, for pæleroden er lang og kraftig. Som med Digitalis (fingerbøl) er de her og der og allevegne og det er OK for mig.

Billedet her er næsten helt akvarelagtigt

mandag den 21. maj 2012

Krukkerne er sat ud!

Så er krukkerne sat ud, der var ikke plads i drivhuset efter at jeg købte tomatplanter sidste weekend. De blev lige sat i garagen de sidste kold dage og nætter, men nu er det slut: ud med jer.

Jeg gik lige og talte hvor mange krukker jeg har… Schysss… I må ikke sige det til min mand, men der var 51 - enog halvtreds – krukker i diverse størrelser og beskaffenhed. Dog mest helt alm. terracotta krukker. Nu er der da kun knap halvdelen der er noget i, og noget af det der er i dem skal plantes ud i haven. Men inden sommeren er gået er der nok noget i de fleste.
Når jeg er på sommerferie, er de fleste flyttet på nordsiden af huset, så min mor og svigermor ikke skal vande over hele matriklen, men ellers er det jo fast arbejde at vande.

søndag den 20. maj 2012

Fodbolddrenge og haver

Haven er ikke kun til pynt – den er også til… FODBOLD.
Min yngste - Martin på 11 år har haft en kammerat med hjemme og sove og i dag skulle de spille kamp – de var vildt opsat på at vinde, da de havde vundet over modstanderne før. Men modstanderne var snu og stillede op med et stærkere hold, så de tabte desværre begge kampe. Nedtur.
Vi har et hjemmebygget mål (i 7-mands fodbold størrelse). Der bliver spillet næsten hver dag. Øvet målmandsspark, hovedstød og meget andet jeg ikke kender navnet på.
Desværre er tøjstativet bag målet – og det er lidt af et problem, især hvis jeg vasker hvidt! Jeg har vasket om et par gange efterhånden.
Jeg har overvejet at flyttet stativet, men kan ikke finde et bedre egnet sted. Det må ikke være for langt væk, og bortset fra her, har vi en bakket have og nogle steder er der fugtig jordbund.
IMG_7369IMG_7372
En anden ting er alle de planter de rammer! Til venstre i billedet er et rosenbed og der går jævnligt et rosenskud (og en bold) til.
Men det tager vi med – vi skal jo alle være her.

lørdag den 19. maj 2012

Ødelagt nybyggerhjem

Jeg har ødelagt et helt hjem her til aften. Det gik ud over mange, måske i hundrede- eller tusindvis. Jeg har ellers ikke voldelige tendenser, men jeg flyttede en firkantet zinkpotte med et lille udgået oliventræ og deri havde en familie myrer bygget deres bo. Jeg vandede godt der hvor potten havde stået og så halede jeg oliventræet op. Så kan jeg finde et sted i et hegn hvor de kan lave et nyt bo.
Men se disse flotte gange.


Oliventræet havde ellers stået fint ved hoveddøren næsten hele vinteren. Da der kom noget frost tog jeg det et par gange ind i drivhus eller garage. Men så tænkte jeg at hvis det havde overlevet hele vinteren, kunne det også den sidste tid, men ak... der kom pludselig hård frost og jeg glemte det stakkels træ som afgik ved plantedøden. Og nu er det endt som myrebo.


Selv om man skulle synes at vinteren ikke har været så hård som de to foregående år, er der alligevel flere ting der mere skadet end det plejer.

Jeg havde et stor og flot lavendel, som var måske halvanden meter i diameter. I de to hårde vintre så den ud til at være gået til, men kom så alligevel - dog i meget mindre målestok, men se nu! Nu tror jeg da den er gået helt ud, bortset fra en enkelt lille bitte gren. ØV


Sommerfuglene var helt vilde med den og det var menneskene i øvrigt også. Og så var den lige ved indgangen til gårdspladsen og stod ligesom og bød velkommen til!                                     

Den var lysere i farven end de andre lavendeler jeg har og om vinteren stod de lange stængler og pyntede - især med rimfrost så det fantastisk ud. Men vi gider ikke tænke på vinter ligenu. Vejret i dag har været dejligt - næsten ingen vind (for en gangs skyld) og selvom solen kun har tittet frem, har det været varmt. Ahhhh!

torsdag den 17. maj 2012

Sargentæbler

Midt i haven har vi en måneformet bed, som er beplantet med diverse træer og buske. Vi købte 11 Sargentæbler (Malus sargentii) da vi anlagde det først i 90'erne og de er store og flotte nu. Jeg "straffer" dem lidt = beskærer dem lidt hvert år, så vi kan klippe plænen.
Og de blomstrer lige nu og jeg nyder synet. Det er som sne på en majdag.

 De er ikke alle lige udsprunget endnu, men det varer kun få dage, før det hele er som én stor hvid sky.
Kirsebærtræet er afblomstret, og jeg er spændt på om vi får nogle kirsebær i år, da frosten jo lige viste sit strenge ansigt da de blomstrede. Det gjorde den også sidste år, og da fik vi ingen bær. Andre år har vi fået så mange at vi var meget trætte af dem (og af hvepsene der mæskede sig i overskuddet), men normalt er det stærene der har størst glæde af bærrene. De kommer i en stor skare og har tømt træet i løbet af meget kort tid. Jeg har prøvet at løbe ud og jage dem væk. Så sætter de sig ude i marken og venter til jeg er gået, så det kan ikke betale sig at bruge krudt på det.

Jeg fik ikke taget et billede da det var i fuldt flor, her alligevel et billede af det flotte kirsebærtræ. Pletterne på græsplænen er fra muldvarpeskud!! øv.
Æbletræerne blomstrer også lige nu. Da vi kom hertil var der to gamle æbletræer. Et Ingrid Marie og et Belle Boskop. Ingrid Marie træet er gået til ved et par storme, men Belle Boskop træet har vi endnu og det er stort og flot. Æblerne bruges til æblegrød som børnene elsker og ellers til fuglene. Bag træet er vores kompost. Og den er fyldt!! Vi plejer ellers at tømme den hvert forår, men af en eller anden grund har vi ikke fået det gjort i år. Roserne i potterne skal plantes ud i bedene, da de har været i potte en del år nu og trænger til at komme ud i "den virkelige verden".



onsdag den 16. maj 2012

Forglemmigej

Planten med det dejlige navn - i dag får I et billede af planten der har navn som er en eventyrprinsesse værdig.
De fleste har nok disse blomster i haven, medmindre de har en meget velfriseret have. Jeg plantede nogle stykker da min ældste blev konfirmeret for nogle år siden - både blå, lyserøde og hvide. De hvide er så godt som væk, men det lyserøde islæt findes endnu lidt i de blå.
Idag har det regnet i stride strømme. Lysten til at gå i haven var på nul da jeg kom hjem efter at have været en tur forbi tandlægen (mor mor, jeg havde nul huller!)
Var dog lige ude at tage et par billeder med vinterjakken på. Mine paradisæblebuske er sprunget ud, og det er et flot syn - billeder får I i morgen, da jeg er doven i dag!














mandag den 14. maj 2012

Storkonval


Storkonval (polygonatum)
Jeg vil ikke ligefrem påstå at jeg har en skovhave, det er at overdrive lidt for vildt. Men jeg har et halvmåne-formet bed, hvor der er forskellige mere "vilde" planter i. Her er forskellige bunddækker som efeu (er ved at blive en pestilens), her er også skovjordbær, hasselurt, bregner, liljekonvaller, duskkonvaller og storkonvaller. Her er også nyplantede buskbom og hostaer samt buske, især paradisæble. Nedenunder disse gror der ikke det store, bortset fra et par enkelte brændenælder og hyldebær, som jeg haler væk så snart jeg får øje på dem.
Storkonvallerne som I får billeder af idag, har været her et par år og de gror ganske glimrende her i skyggen, dog med flimrende sollys.
Der findes forskellige slags storkonvaller (jeg har læst om tre og der er sikkert flere) men jeg ved ikke hvilken slags jeg har. Måske er der et skilt ved, men jeg kunne ikke lige hitte det, da jeg tog billederne.


søndag den 13. maj 2012

Mors dags gave - træer!

Jahhh... jubiiii.. jeg fik et Duetræ i mors dags blomst....
Sandt at sige 'kom jeg til' at forlægge en seddel i køkkenet hvor der stod at jeg ønskede mig dette træ.. og det virkede søren skids'me.
Da jeg stod op til morgen - morgenbordet sørgede min mand for, mens jeg fik mig en ekstra lur (vi havde gæster aftenen inden, og jeg synes jeg kunne mærke at jeg havde fået et ekstra glas rødvin) og da jeg sad der med blødkogte (godt og vel) æg mv. sagde mand og børn -  at jeg skulle kigge efter blomsterne ude på terrassen. Og der stod pinden, for ja det er faktisk bare en lang tynd pind på ca. 2 meter. Den er ikke sprunget ud endnu, men der er da ansats til knopper.

Træer er med til at sætte præg på din have. I de sidste par år har jeg interesseret mig mere for træer end jeg gjorde før. Så her er 3 træer jeg har anskaffet mig i de sidste par år - ikke fordi de er specielt specielle, men fordi jeg kan lide dem. De er endnu ikke særligt store, men de er på vej!

Ægte kastanje (castanea sativa)
Jeg var sælger for nogle år siden, og et sted hvor jeg en gang imellem holdt pause og spiste min madpakke, var der en have på den anden side af vejen, hvor der var et specielt træ. Jeg var meget betaget af formen og ikke mindst frugterne, som mindede om kastanjer bare med masser af pigge, men bladene havde slet ikke form som alm. kastaniers, de var aflange. Jeg besluttede at sådan et måtte jeg have, så jeg plukkede (besværligt) et blad og en frugt og tog det med på planteskolen. Her kunne de heldigvis fortælle mig hvad det var og efter at have været hjemme og finde ud af hvor det skulle stå, var jeg ude og købe det. Træer er sørme ikke helt billige! Og her på billedet er det altså træet til højre hvis nogen skulle være i tvivl. Fyrtårn-træet til venstre er gammelt og vakkelvornt. Vi passer på det, men det kan rokkes. Så kastanietræet er den arvtager, når det engang ikke kan mere.


Herunder billede af frugerne (og bladene) på ægte kastanje. Frugterne er spiselige, men udvikles kun i meget varme somre. Træet kan med tiden blive 15-20 meter højt.
Billede lånt på nettet
Papirbarkløn (Acer griseum)

Mit eksemplar er ikke ret højt, selvom det er et par år siden jeg plantede det, men da var det også MEGET lille. Det kan dog blive 10-12 meter højt. Det specielle ved dette træ er at den kanelbrune bark som man ikke kan lade være med at røre ved på større træer - ruller sig op og nærmest flosser/skaller af.



Cornus kousa 'Wieting select'



Dette træ eller busk som det nok er de første mange år, er også en lille pind, som meget gerne må komme til at se ud som på billedet af træet engang, "når den bliver stor".
Blomsterne er som hvide firkløvere og når der er mange er det et betagende syn.


Billede lånt på nettet
Billede lånt på nettet

lørdag den 12. maj 2012

Tulipantid

Jeg kan se på de forskellige haveblogs - at det der med tulipaner er der rigtigt mange der er gode til. Jeg synes også at det er et vidunderligt syn, men er bange for at det ikke rigtigt bliver virkelighed her på matriklen.
Vi bor ved et vandløb og ved mark og der er mange mus og mosegrise (lyder bedre end vandrotte!)
som gerne spiser tulipanløg. Og i og med at tulipaner ikke kommer igen år efter år, passer de ikke helt til mit temperament. Alligevel køber jeg nogle hvert år, for de er da dejlige.
Men tre her og der er jo alligevel ikke rigtigt noget...
Denne tulipan hedder Fringed Family og er en dejlig tulipan, hvor der er 3 tilbage af. Øv. Den kunne jeg godt finde på at købe flere af.



Så er der denne som vistnok er en Don Quichotte, den er der sølle to styks tilbage.


I min mors have er der tulipaner der kommer år efter år og har gjort det i over 40 år. For et par år siden fik jeg 10 løg, som jeg satte i køkkenhaven, da jeg gerne ville formere dem, så der var lidt flere. Det ser ud til at lykkes. Blomsterne er ikke så store, men til gengæld en pæn farve og de er sene og derfor lige ved at springe ud nu her midt i maj. Jeg er dog lidt bekymret, da bladene krøller lidt rigeligt. Det gør de ikke i min mors have.


Så jo her er tulipaner, men slet slet ikke i de mængder jeg ser og beundrer i andres haver. Men undvære dem helt, nej tak.